(actualizat la data de 05.02.2018)
1. DISPOZITII GENERALE
Art. 1. Asociatia a carei activitate este reglementata de prezentul statut poarta denumirea de Asociatia SOS Infertilitatea.
Art. 2. Asociatia SOS Infertilitatea, denumita in continuare „Asociatia”, se constituie ca persoana juridica de drept privat, neguvernamentala, fara caracter politic, cu caracter nepatrimonial (non-profit).
Art. 3. Asociatia dobandeste personalitate juridica, in conformitate cu legislatia romana, la data inscrierii in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor.
Art. 4. Asociatia are sediul in municipiul Bucuresti, sector 1, Calea Floreasca nr. 110, parter, dar isi desfasoara activitatea la nivel national si international, putand deschide filiale sau sucursale, in tara si in strainatate, in vederea realizarii scopului sau.
Art. 5. Asociatia se constituie pe perioada nedeterminata, functionand atat timp cat sunt duse la indeplinire scopurile propuse.
Art. 6. Patrimoniul initial al Asociatiei este de 1.200 RON, aport in numerar al asociatilor, care va fi completat ulterior din donatii, subventii, sponsorizari, fonduri primite in schimbul serviciilor prestate de cetatenii romani si straini, cu orice alte mijloace prevazute de lege – bunuri si fonduri realizate din activitati proprii, diferite forme de colectare de ajutoare umanitare.
Art. 7. Scopul Asociatiei este acela de a desfasura actiuni de interes comunitar si de grup in domeniile: fertilitate / infertilitate, adoptie, sarcina, protectia copilului, parenting, servicii sociale, implicare civica, proiecte culturale.
Scopul general al Asociatiei va putea fi atins prin realizarea urmatoarelor obiective:
III. MEMBRII ASOCIATIEI. CALITATEA DE MEMBRU. DOBANDIRE SI PIERDERE.
Art. 8. Membrii Asociatiei sunt persoanele fizice sau juridice interesate, care doresc sa actioneze pentru realizarea scopului si obiectivelor Asociatiei.
Art. 9. Membrii Asociatiei se incadreaza in una din urmatoarele categorii:
Art. 10. Membrii fondatori ai Asociatiei sunt persoanele care au participat la constituirea Asociatiei, figurand ca atare in actele de constituire ale acesteia.
[…]
Art. 11. Membrii voluntari ai Asociatiei SOS Infertilitatea pot fi persoane care, cunoscand statutul, depun o cerere scrisa in care precizeaza ca sunt de acord cu acesta si inteleg ca prin propria activitate sa contribuie la realizarea acestuia, prin desfasurarea unui stagiu de voluntariat, in timpul caruia nu au drept de vot. Calitatea de membru voluntar se obtine prin votul favorabil al majoritații simple a Consiliului Director. Membrii voluntari nu platesc cotizatie.
Poate deveni membru voluntar al Asociatiei orice persoana fizica, indiferent de varsta, profesie, religie, sex, nationalitate, cetatenie, origine sociala sau avere, care indeplineste conditiile prevazute in alineatul precedent.
Art.12 Membrii activi. Persoanele care au deja un stagiu de voluntariat de minimum 12 luni si doresc sa isi continue si dezvolte activitatea in organizatie pot deveni membri activi ai Asociatiei. Aceste persoane trebuie sa isi manifeste expres, prin cerere scrisa, dorinta de a deveni membri activi. Calitatea de membru activ se obtine prin votul favorabil al majoritatii simple a Consiliului Director. Membrii activi platesc o cotizatie stabilita de catre Consiliul Director al Asociatiei. In cazuri intemeiate, membrii activi pot fi scutiti de plata cotizatiei.
[…]
Art. 13 Membrii suporteri. Persoanele fizice si juridice cu posibilitati materiale mai semnificative si care nu au timpul necesar pentru a participa activ, dar doresc sa sprijine Asociatia, pot deveni membri suporteri ai Asociatiei. Cotizatia pentru membrii suporteri, mai consistenta decat cea pentru membrii activi, este stabilita de catre Consiliul Director. Adeziunea ca membru suporter nu necesita stagiu de voluntariat. Membrii suporteri nu au drept de vot in cadrul Asociatiei, dar sunt informati periodic in ceea ce priveste evolutia activitatii asociative.
Art. 14. Pierderea calitatii de membru al Asociatiei se face prin renuntare, excludere sau deces.
Art. 15. Renuntarea la calitatea de membru al Asociatiei se face prin instiintare scrisa (transmisa pe cale postala sau pe cale electronica) adresata Consiliului Director.
Art. 16. Membrii care nu au achitat cotizatia pana la 1 iulie a anului calendaristic pe anul in curs sunt suspendati si pierd dreptul de vot pana in momentul achitarii cotizatiei la zi.
Art. 17. Membrii care nu au achitat cotizatia timp de doi ani si au fost anuntati in privinta acestui aspect sunt exclusi in mod automat din Asociatie.
Art. 18. Membrii care desfasoara orice activitate contrara scopului Asociatiei si ordinii de drept din Romania, precum si cei care incalca statutul si normele recunoscute de Asociatie in regulamente proprii de organizare interna, aprobate de organele de conducere, sunt exclusi din Asociatie. Excluderea unui membru din Asociatie pentru motivele prevazute in alineatul 1 se face cu votul a 2/3 din Consiliul Director si numai dupa instiintarea scrisa (transmisa pe cale postala sau pe cale electronica) a persoanei in cauza asupra motivelor.
Art. 19. Orice prejudiciu moral adus Asociatiei sau membrilor sai de catre o persoana exclusa sau de catre orice alta persoana, indiferent de calitatea sa, din motivele prevazute la art.19 al.1 atrage raspunderea materiala, civila sau penala a acesteia.
Art. 20. Membrii voluntari ai Asociatiei au urmatoarele drepturi:
Art. 21. Membrii activi ai Asociatiei au urmatoarele drepturi:
Art. 22. Membrii promotori ai Asociatiei au urmatoarele drepturi:
Art. 23. Membrii voluntari, membrii activi si membrii promotori ai Asociatiei au urmatoarele obligatii:
Art. 24. Cuantumul cotizatiei membrilor va fi stabilit anual de catre Consiliul Director si va fi supus aprobarii prin majoritate simpla a Adunarii Generale a Asociatiei.
Art. 25. Alte surse de venit ale Asociatiei sunt:
Art. 26. Patrimoniul financiar si material al Asociatiei va putea fi folosit si destinat pentru realizarea scopului si obiectivelor prevazute in prezentul statut, prin:
Art. 27. Asociatia este persoana juridica de drept privat.
Modul de organizare si functionare a Asociatiei se stabileste prin hotarari ale organelor de conducere si prin Regulamentul de Ordine Interna si Functionare. In acelasi mod urmeaza a se stabili: organigrama, conditiile privind angajarea salariatilor, nivelul de salarizare, numirea personalului de conducere si executie in cadrul diverselor activitati ale Asociatiei.
Art. 28. Organele de conducere ale Asociatiei sunt:
Art. 29. Adunarea Generala a membrilor este forul conducator al Asociatiei si se intruneste anual sau in mod exceptional la solicitarea Consiliului Director.
Convocarea exceptionala se va face cu cel putin 21 de zile inainte de intrunire prin pagina web a Asociatiei sau/si prin convocare individuala transmisa pe cale postala sau pe cale electronica.
Adunarea Generala este considerata statutara daca sunt prezenti 50%+1 din totalul membrilor sai.
Convocarea exceptionala a Adunarii Generale se poate face la solicitarea Consiliul Director sau la solicitarea scrisa a cel putin 1/2 din totalul membrilor sai.
Art. 30. In cazul in care, in urma convocarii exceptionale a unei adunari generale, nu a fost intrunit cvorumul de 50%+1, iar conditiile care au determinat convocarea exceptionala necesita adoptarea de urgenta a unei hotarari, se va proceda la o a doua convocare exceptionala prin pagina web a Asociatiei sau/si prin convocare individuala transmisa pe cale postala sau pe cale electronica, pentru o data aflata la un interval de cel putin 15 zile fata de data primei convocari. Adunarea Generala intrunita in aceste conditii – in urma celei de-a doua convocari exceptionale consecutive – este considerata statutara indiferent de numarul participantilor.
Art. 31. Adunarea Generala este competenta:
Hotarârile in cadrul Adunarii Generale se iau cu acordul a 50%+1 din membrii activi ai Asociatiei. Membrii voluntari si membrii suporteri nu au drept de vot.
Art. 32. Consiliul Director are rol executiv si se intruneste dupa necesitati.
Convocarea Consiliului Director poate fi solicitata de presedinte singur sau de catre cel putin 1/3 din membrii Asociatiei.
Art. 33. Consiliul Director este format din trei membri: un presedinte, un vicepresedinte, un membru. Adunarea Constitutiva va alege prima structura a Consiliului Director.
Art. 34. Atributiile Consiliului Director sunt urmatoarele:
Art. 35. Controlul financiar intern este asigurat de un cenzor.
Art. 36. Cenzorul are urmatoarele atributii:
Art. 37. Reprezentarea Asociatiei in raporturile cu terti, persoane fizice sau juridice se va face de catre presedintele Asociatiei, iar daca acesta se va afla in imposibilitate de a-si exercita functia, de catre vicepresedinte sau de catre un alt membru mandatat in acest sens.
VII. DIZOLVAREA SI LICHIDAREA.
Art.38. Asociatia SOS Infertilitatea se va dizolva in urmatoarele conditii:
Art.39. Bunurile ramase in urma lichidarii vor fi transmise unor persoane juridice avand acelasi scop sau un scop asemanator.
Procedura transmiterii acestor bunuri va fi hotarata de Adunarea Generala a membrilor prin vot.
VIII. DISPOZITII FINALE.
Art. 40. Asociatia va putea, in functie de necesitati, sa angajeze forta de munca calificata si va asigura salarizarea conform prevederilor legale.
Art. 41. Modificarea si completarile ulterioare ale statutului se efectueaza in conditiile prevazute de lege.
Art. 42. Prevederile statutare se completeaza cu dispozitiile O.G.26/2000 cu privire la asociatii si fundatii.
Prezentul statut a fost semnat in 8 exemplare, azi, 05.02.2018.
*****
Data dobandirii personalitatii juridice: 19 octombrie 2009 – Judecatoria Sectorului 1, Bucuresti
CIF : 26227202
Registrul special nr. 110/27.10.2009
Coordonate bancare: RO51RZBR0000060012211872 (RON) & RO89RZBR0000060012859342 (€uro)- Raiffeisen Bank.
S.W.I.F.T. code: RZBRROBU
Adresa sediului: Calea Floreasca nr. 110, sector 1, 014463 Bucuresti.
1 din 6 cupluri sufera de infertilitate. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.